Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan

Koivujen kyljillä kasvavan pakurin käytöstä mainitaan jo 1800-luvulla Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä -teoksessa. Tämän jälkeen pakurin tie on kulkenut sotavuosina kahvin korvikkeena juodusta ”tikkateestä” ja myyntipannassa lojuneesta uuselintarvikkeesta megatrendiksi, joka on saanut tuhannet suomalaiset hörppimään pakurista valmistettua teetä.

Jaakko Halmetojaa voi kiistatta pitää henkilönä, joka on keskeisimmin vaikuttanut pakurikäävän popularisointiin Suomessa. Sadat luennot, radio- ja TV-haastattelut ovat suppiloineet ison läjän palautetta, kokemuksia ja aiemmin kiven alla ollutta tietoa Halmetojan hyppysiin.

Tämä kirja on syväluotaava sukellus metsiemme vähemmän tunnettuun aarreaittaan – lääkinnällisten sienten kiehtovaan maailmaan. Suomalaisille tuttujen kantarellien ja suppilovahveroiden lisäksi takapihamme metsät ovat täynnä arvokkaita sieniä, joita vain pieni osa ihmisistä osaa hyödyntää. Käsissäsi oleva kirja on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu, laajemmin lääkinnällisiä sieniä käsittelevä teos. Kirja käy seikkaperäisesti läpi pakurikäävän historiaa, terveysvaikutuksia, aktiivisia ainesosia, eri valmistustapojen etuja ja nitoo kasaan aiheen tiimoilta viljellyt legendat sekä 2000-luvun kirkkaimman tieteellisen tutkimusdatan.

Esipuheen kirjaan on kirjoittanut FT, kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija Sinikka Piippo.

Kirjan avulla opit seuraavat asiat:

  • Pakurin historia Suomessa ja maailmalla
  • Pakurin tunnistaminen, kerääminen ja käsittely
  • Pakurin aktiiviset ainesosat ja tieteellinen tutkimus
  • Pakurin historia perinteisenä syöpälääkkeenä
  • Yli 40 eri käyttötapaa ja runsaasti laadukkailla värikuvilla varustettuja reseptejä

 

Tilaa Pakurikääpä – Opas lääkinnällisten sienten maailmaan nyt kotiisi terveyskirjat.fi verkkokaupasta tai käy hakemassa omasta terveys- tai kirjakaupastasi. Saatavana myös PDF-versiona täältä.

 

Lue näytekappaleet alta:

Kollaasi